ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ Μητσοπούλου Ματίνα

 
Τηλέφωνο : 2108101549
 
Κινητό τηλέφωνο : 6937803680
 

Ωράριο λειτουργίας

 
 
 
 
 
 
 

Ψυχοθεραπεία "ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ" Ματίνα Μητσοπούλου στην Κηφισιά

 
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
 
Η Ψυχολογική υποστήριξη είναι βοηθητική τόσο για τα παιδιά με διαγνωσμένες διαταραχές, όπως ο αυτισμός, η νοητική καθυστέρηση, η ΔΕΠ-Υ, το υπερβολικό άγχος ή οι φοβίες, όσο και για τα παιδιά με πιο ήπιες δυσκολίες, οι οποίες όμως δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Τα παιδιά εκδηλώνουν τις ψυχικές τους δυσκολίες με τρόπους πολλές φορές διαφορετικούς από αυτούς των ενηλίκων. Δεν είναι σε θέση να εκφράσουν με λέξεις τα προβλήματά τους, ωστόσο δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι δυσκολεύονται.

Το παιδί που αντιδρά συνεχώς στους κανόνες που του βάζουν οι γονείς και απαιτεί πάντα να γίνεται το “δικό του”- το παιδί που “βρέχεται” ακόμα, ενώ είναι ήδη αρκετά μεγάλο - το παιδί που χτυπάει τους συμμαθητές του, με αποτέλεσμα συνεχή παράπονα από το σχολείο - το παιδί που βαριέται να διαβάσει - το παιδί που λέει συνεχώς ψέματα - το παιδί που τραυλίζει - το παιδί που αρνείται να πάει σχολείο - το παιδί που κλαίει συνεχώς στον παιδικό σταθμό - το παιδί που δεν έχει φίλους - το παιδί που δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του - το παιδί που ζηλεύει υπερβολικά το αδελφάκι του - το παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες και απογοητεύεται καθημερινά στο σχολείο - ο έφηβος που απομονώνεται - ο έφηβος που δε διαβάζει - ο έφηβος που εκδηλώνει επικίνδυνες συμπεριφορές.

Όλα αυτά είναι παιδιά με δυσκολίες, παιδιά που δυσκολεύονται.

Πολλά λοιπόν από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών, έχουν να κάνουν με συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών.

Όλα αυτά τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν από μια διαδικασία ψυχολογικής υποστήριξης.

Στην υποστηρικτική εργασία με παιδιά μικρότερης ηλικίας, αξιοποιούμε το παιχνίδι και τη ζωγραφική, τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί αυθόρμητα το παιδί για να εκφράσει συναισθήματα και να “μιλήσει” για τον εαυτό του. Παίζοντας και ζωγραφίζοντας, τα παιδιά ξεδιπλώνουν σιγά-σιγά το συναισθηματικό τους κόσμο και αναπαριστούν τα θέματα που τα απασχολούν. Ο ψυχολόγος αλληλεπιδρά με το παιδί, κατανοεί σταδιακά τις δυσκολίες του και βοηθά την έκφραση και τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων.

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως οι έφηβοι χρησιμοποιούν περισσότερο το λόγο για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αντίστοιχα, και η υποστηρικτική εργασία βασίζεται σιγά - σιγά περισσότερο στο διάλογο, παράλληλα με τα υπόλοιπα εκφραστικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί ή ο έφηβος.

Έτσι, ενισχύονται δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, οπότε το παιδί μαθαίνει :

  • ¨ να αντιλαμβάνεται και να κατονομάζει τα συναισθήματά του
  • ¨ να διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα
  • ¨ να εκτονώνει την έντασή του με δημιουργικούς τρόπους
  • ¨ να εκφράζει με λόγια τις ανάγκες του
  • ¨ να αισθάνεται ασφάλεια και αυτοπεποίθηση
  • ¨ να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν χρειάζεται
  • ¨ να λειτουργεί αυτόνομα και να παίρνει πρωτοβουλίες
  • ¨ να προσπαθεί γι ’αυτά που θέλει να πετύχει
  • ¨ να αντέχει τους αποχωρισμούς
  • ¨ να διαχειρίζεται τον ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά

Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης διενεργούνται συνήθως με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα και διαρκούν 45 με 50 λεπτά. Η συνολική διάρκεια της συνεργασίας εξαρτάται κάθε φορά από τις ανάγκες του παιδιού και τους στόχους που θα τεθούν από κοινού.
 
 
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ
 
ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ